Συχνές Ερωτήσεις

Ποτε χρειζεται να ζητησω βοθεια για την αντιμετωπιση των προβληματων μου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες προσπαθούν να διαχειριστούν πολλές φορές είτε μόνοι τους, είτε απευθυνόμενοι στο άμεσο κοινωνικό δίκτυο που διαθέτουν, όπως είναι η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι. Πράγματι, η ύπαρξη ενός τέτοιου κοινωνικού δικτύου στη ζωή του ατόμου είναι αρκετά βοηθητική, όμως είναι πιθανό η βοήθεια που παρέχεται από αυτό να μην επαρκεί πάντοτε για την επίλυση των προβλημάτων του ατόμου. Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα να παρίσταται η ανάγκη να απευθυνθεί το άτομο σε έναν ειδικό και να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Αν αισθάνεστε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεται στο παρόν, σας προκαλούν δυσφορία και αν νιώθετε ότι τα αρνητικά συναισθήματα παραμένουν για αρκετό διάστημα, παρά τις όποιες προσπάθειες κάνετε για να διαχειριστείτε, τότε θα ήταν καλό να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η ψυχοθεραπεία συμβάλλει και βοηθά το άτομο στο να ανακαλύψει και να εντοπίσει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και λειτουργεί στην καθημερινότητα του. Αυτό από μόνο του  αποτελεί πολλές φορές το κίνητρο για το άτομο να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία.

Πως δουλευει η ψυχοθεραπεια;

Η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν, να αναγνωρίσουν και τελικά να κατανοήσουν, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν στην καθημερινότητά τους. Αρκετά συχνά, αυτός ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς ίσως και να αναδεικνύεται ως μη λειτουργικός για μερικούς ανθρώπους (και ο όρος “λειτουργικός” δεν αναφέρεται στο τί θεωρείται φυσιολογικό και τί όχι), αλλά υπό την έννοια, ότι φαίνεται να δυσκολεύει τη ζωή του ατόμου. Πιθανότατα, αυτό που τον εξυπηρετούσε κάποτε, να λειτουργεί σαν “τροχοπέδη” στο σήμερα. Συνεπώς, αυτό που επιδιώκεται μέσα από την θεραπευτική διαδικασία της ψυχοθεραπείας, είναι να αναγνωρίσουν τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους, που διαμορφώθηκε από πρώιμες εμπειρίες, το παρελθόν και τις προσλαμβάνουσες που είχε το άτομο στη ζωή του και να διαπιστωθεί αν τελικά αυτός ο τρόπος εξυπηρετεί ή όχι τελικά τη ζωή του στο σήμερα.

Η ψυχοθεραπεία είναι η λεκτική επικοινωνία μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή με σκοπό τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων συμπεριφοράς, ψυχολογικών κρίσεων και ψυχικών διαταραχών.

Ο στόχος κατά τις αρχικές συνεδρίες, είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών που σχετίζονται με τη ζωή του ατόμου, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στο παρόν και που πιθανότατα αυτό τον δυσκολεύει συναισθηματικά και προκαλεί έκπτωση στην λειτουργικότητά του σε σημαντικούς τομείς της ζωής του. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να έχουν σχέση με κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, σωματικά ενοχλήματα κ.α..

*Κάθε συνεδρία διαρκεί 50΄ και πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα.

Απαραίτητη προϋπόθεση στην όλη θεραπευτική διαδικασία είναι η ενεργός δράση και συμμετοχή του/ της θεραπευόμενου/ης, καθώς επίσης και η ανάληψη της ευθύνης για την βελτίωση του εαυτού. Η αλλαγή επέρχεται όταν το άτομο αρχικώς μάθει να αποδέχεται και να ανέχεται την άσχημη διάθεσή του, έως ότου σταματήσει αυτό να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του και στη συνέχεια η ενεργός συμμετοχή κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας μπορεί να σπάσει και τελικώς να σταματήσει τον φαύλο κύκλο των σκέψεων, συναισθημάτων και των προβληματικών συμπεριφορών.